Columns

Iconen (9) : Koningin Beatrix

Koningin Beatrix werd koningin in 1980. Zij siert op menig postzegel, er zijn vele portretten van haar. Zij is het gezicht bij menig staatsbezoek, mensen kijken naar haar op en in grote getalen gaan de mensen naar de plaatsen die de koningin bezoekt. Kortom: een icoon.

 

Beatrix ontpopte zich als een moderne koningin. Ik heb me laten vertellen dat zij voor haar personeel niet heel gemakkelijk is, maar dat zij ook voor zichzelf veel verwacht qua presteren in haar koningin zijn. Zij neemt haar ambt serieus, en wil dat ook zo goed mogelijk doen: fouten kunnen niet getolereerd worden. Naar de mensen toe blijft ze toch wel afstandelijk, zo hoorde je eerst.

 

Toch is zij ook een sympathieke persoon, die gemeende belangstelling voor de mensen heeft. Haar bezoek aan Enschede, destijds getroffen door die verschrikkelijke vuurwerkramp maakte veel indruk op mij. Natuurlijk werd haar verschijnen daar verwacht, maar niemand kan invullen hoe zij zoiets moet doen. Maar ze was er, en trachtte al haar warmte te geven aan de mensen daar. In al haar zakelijkheid draag ik haar toch een warm hart toe. Het is haar van geboorte af aan zo geleerd.

 

Er wordt wel al gespeculeerd over haar troonsafstand.
M.n. haar soms zakelijke manier van doen roept wel eens kritiek op.
Toch heb ik heel veel respect voor haar, en vooral de recentste gebeurtenissen rondom haar zoon Friso, hoe zij door gaat, roept respect op. Natuurlijk, het leven gaat door, en het wordt van haar verwacht, maar zij doet het toch en de wijze waarop, getuige de Koninginnedag van 30 april 2012, maakt haar tot een sterke vrouw.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

26.08 | 13:44

Je beschrijving maakt, dat ik nieuwsgierig ben geworden naar het boek en de quote; de mens zou meer bescheiden zijn, dat ze slechts een druppel is in 't geheel.

...
24.07 | 00:35

Inderdaad. Zo is het. Genieten van muziek.
Muziek zal er altijd zijn. Xxx

...
11.07 | 22:34

Interessant verhaal en schilderij Gerrit!! Bedankt voor het doorgeven!

...
03.11 | 14:40

Heel goed omschreven!!! Leuk om te lezen.

...
Je vindt deze pagina leuk