Columns

Rembrandt, de schilder

Een samenspel beheersen van licht en donker, contrasten en details. Dat zijn kenmerken van schilderijen van Rembrandt. Eerder was er in het Rembrandtjaar aandacht hiervoor, en nu ook middels deze site: een drieluik. In dit eerste deel: de schilder zelf.

Rembrandt Harmerszoon van Rijn werd in Leiden geboren op 15 juli 1606. Hij groeide daar op en werd leerling van de schilder Jacob van Swanenburgh. Rond 1625 vertrok Rembrandt naar Amsterdam, en ging in de leer bij Pieter Lastman, daar leerde hij het gebruik van bonte kleuren en belichting toepassen.

Hij opende een atelier, en kreeg veel opdrachten voor portretten. Hij trouwde met Saskia van Uylenburg. Ze kregen 4 kindere, waarvan echter alleen zijn zoon Titus bleef leven. Saskia stierf in 1642 en Rembrandt's werk versoberde.

Hij had een korte verhouding van zijn huishoudster Geertje Dirckx, maar Hendrickje Stoffels werd zijn geliefde. Volgends de overlevering hield Rembrandt er niet van in een hokje geduwd te worden, en ging daar ook tegen in.'

Rembrandt liet de wereld ca. 600 schilderijen, 300 etsen en 2000 tekeningen na. Rembrandt stierf na Titus en Hendrickje in 1669.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

26.08 | 13:44

Je beschrijving maakt, dat ik nieuwsgierig ben geworden naar het boek en de quote; de mens zou meer bescheiden zijn, dat ze slechts een druppel is in 't geheel.

...
24.07 | 00:35

Inderdaad. Zo is het. Genieten van muziek.
Muziek zal er altijd zijn. Xxx

...
11.07 | 22:34

Interessant verhaal en schilderij Gerrit!! Bedankt voor het doorgeven!

...
03.11 | 14:40

Heel goed omschreven!!! Leuk om te lezen.

...
Je vindt deze pagina leuk