Boekenpagina

"Sinds de eerste Adam, die de nacht, en de dag, en de vorm van zijn eigen hand aanschouwde, hebben mensen verhalen bedacht, en hebben ze al wat de wereld bevat en al wat door dromen wordt gecreëerd, vastgelegd in steen of metaal of op perkament. Dit is de vrucht van hun werk: De Bibliotheek.. De ongelovigen zeggen dat als hij zou verbranden, de geschiedenis ook zou verbranden. Ze vergissen zich. De onophoudelijke werken van de mens heeft deze oneindige hoeveelheid boeken voortgebracht. Als van al die boeken niet één bleef voortbestaan, zou de mens elke bladzijde en elke regel opnieuw voortbrengen."

Jorge Luis Borges over de bibliotheek van Alexandrië

Kort na een bombardement, tijdens de Tweede Wereldoorlog, op het Franse Saint Melo, zullen de jonge Duitse soldaar Werner en het blinde meisje Marie-Laure elkaar ontmoeten. Niet in de zin van dat een bijzondere vriendschap ontstaat, maar anders.. Het leven van het meisje is op dat moment in gevaar.
Maar voor het zover is gaan we terug in de tijd en worden de 2 hoofdrolspelers voorgesteld.
Marie-Laure groeit op in Parijs, maar verhuist met haar vader naar Saint Melo. Haar vader maakt tot in detail - in het mini- de plaats waar ze wonen na. Met haar vingers moet zij de route naleren en navertellen tussen de miniaturen. Marie-Laure is blind nl. Haar weg vinden in de echte plaats leert zij door het miniatuur uit haar hoofd te leren.
De Duitse Werner heeft een voorliefde voor techniek en houdt van radio. Maar zijn toekomst verandert compleet wanneer hij naar het frot wordt gestuurd.
Er is een rol weggelegd voor de diamant "De Zee der Vlammen" en een vergelijking met een boek van Jules Verne, getiteld 10.000 mijlen onder zee. Werner verlangt naar de wereld van de radio, voor hem iets onzichtbaars, en Marie-Laure naar de wereld van het zien, voor haar iets onzichtbaars.
Doerr schrijft sober, benoemd "Licht" in "radiogolven" en levert een bijzonder overtuigend verhaal.

Giovanna Gomersbach heeft er 7 jaar over gedaan om dit monumentale boek, getiteld De Schoonheid van Water, Goud van de Toekomst te schrijven, en dan mag ik er best meerdere jaren over doen om op dit boek terug te komen. Ik schrijf de recensie met 4 verschillende ingangen.
1 De foto's. En dat zijn er vele. Water in diens verscheidenheid, soms "alleen" water, maar ook hoe water zich manifesteert. Vele foto's zijn inspirerend (zoals de foto over het Waterklankbeeld, een foto die ik mijzelf cadeau deed), en ik schreef n.a.v. de foto's eigen artikelen.
2 Citaten. Vele citaten vullen de tekst, of de foto's aan, of staan op hun zelf. Vele uitspraken over water passeren de revue.
3 Intermezzo's: persoonlijke notities van Giovanna, nog eens extra uitwijdend over een bepaald onderdeel van het water, zij zijn er als stenen in een rivier, en laten je als lezer over die stenen verplaatsen van de ene kant van de rivier, naar de andere kant van de oever.
4 De tekst, en dat is heel veel tekst. De woorden meanderen door het boek, en aangezien de tekst over water gaat, dan is het woord meanderen treffend gekozen. Giovanna Universalis wil ons vooral door het water laten verwonderen en ons laten inzien dat water véél méér is dan water uit de kraan.
"Aarde, water, mensen, dieren, planten en micro-organismen zijn één en onlosmakelijk met elkaar verbonden."
Water ís leven, in water ontstaat het leven. Water is niet objectief te maken, het is té dynamisch. Het boek bestrijkt meerdere vakgebieden, en daarom bepleit ik een opname van het boek in leerstof van het Voorbereidend Onderwijs.
In 4 delen valt de tekst uiteen, het is niet te doen om alles uiteen te zetten.
*Water & Welzijn; water is overal, altijd en actief. Zonder water geen leven.
*Water & Mysterie; water is het wezen van het bestaan, water is het echte goud.
*Water & Universun; de Aarde op zijn plaats in het heelal. De opwarming van de Aarde door de Zon.
*Waterveredeling, want is ook een informatiedrager en wij zijn allen waterdragers, Giovanna ligt een lnk tussen LIefde en Water, LIefdevol Water. De liefde is een energie en water ook. Niemand kan zonder Liefde en Water. Tegelijk is water ook voeding.
7 jaar deed Giovanna Universalis over het samenstellen en schrijven van De Schoonheid van Water, Goud  van de Toekomst. Ik schafte het boek 2 jaar terug aan, in november 2018, en kom er steeds weer op terug. Dit artikel is de start van wéér een nieuwe cyclus van het water, werk of delen ervan herlezen, mij laten inspireren door de foto's, mij laten verwonderen door de hoeveelheid tekst en kennis. Het boek stroomt, alsof het boek zelf uit water bestaat.

In Europa, van Geert Mak, begint bij 1900, de wereldtentoonstelling te Parijs. Het boek is een treinreis door Europa in de 20e eeuw.
Ik stelde mij voor, dat als er een vervolg zou komen, over Europa en dan in de 21e eeuw het boek weer in Parijs zou kunnen beginnen. Het zou zijn aanvang kunnen hebben in 2015, vanwege de aanslagen op het Satirische weekblad Charlie Hedbo, en de gijzeling in de Joodse supermarkt, beide events met slachtoffers. Hoofdstuk 2 zou dan direct erop kunnen gaan over Denenmarken vanwegen de aanslagen daar. De toon wordt dan al aardig neergezet met verschillen tussen het westen en de radicale moslims.
(Er is inmiddels een vervolg die getiteld is Grote verwachtingen.)
Geert Mak reist per trein door Europe en laat ons kennis maken met de doorlopend veranderende wereld in de 20e eeuw. Al snel maken we kennis met keizer Wilheilm II, die droomde van een eigen Duits koloniaal rijk naar het voorbeeld van het Engelse imperium. Al snel duiken we de Eerste Wereldoorlog in. Meerdere grootmachten roerden zich en er onstond in België en Frankrijk een gruwelijk loopgravengevecht. Deze situatie duurde maand na maart, en het was niet ongebruikelijk dat soldaten van de diverse partijen een praatje met elkaar maakten (met als hoogtepunt het verhaal van de gezamenlijke kerstversiering; achter bureau's wordt beslist wie tegen wie vecht!)
Na de Eerste Wereldoorlog moest Wilhelm I in ballingschap, hij woonde in Doorn. Mak bezoekt deze plaats.
In 1917 vond de Russische revolutie plaats en is er uitgebreid aandacht voor Lenin. De revolutie was er één van de hoop, maar na de machtswisseling trad Lenin hard op tegen zijn tegenstanders en gold er een rode terreur. Lenin overleed jong op 54 jarige leeftijd.
De wijze van beëindiging van de Eerste Wereldoorlog, was niets meer of minder dan de voorbode van de Tweede Wereldoorlog. Alle grootmachten werden hard getroffen, en Dutsland het meest. Mak omschrijft de opkomst van de nazi's en Adolf Hitler. Met de verkiezingsoverwinning in 1933 begon veel ellende al. Het 1e concentratiekamp werd al 2 weken na de verkiezingen geopend en eerst was er een geruisloze "euthanasie" van zwaar gehandycapten mensen. De stap naar de grote Endlösung was hiermee een feit.
Het boek beschrijft o.a. historische gebeurgenissen en gebeurtenissen. Deze zijn vervlochten met verhalen en visies van mensen die hierbij betrokken waren, in die tijd leefden, of hier achteraf op terug keken.
Mak is een geweldige verteller. Gezellig haast schetst hij de geschiedenis van de 20e eeuw. Het boek kan je dan ook haast ontspannen lezen,  lekker achterover leunend in een luie stoel, glas wijn er bij, en garnituur en de gezellige avond is compleet. (Misschien iets 'te gezellig'') Met op literatuur en interviews gebaseerde observaties probeert Mak een beeld te geven hoe Europa zich in de 20e eeuw ontwikkeld heeft. Het boek is prettig leesbaar, prikkelend en de ruim 900 pagina's absoluut niet saai.

"Lolita, mijn levenslicht, mijn lendevuur. Mijn zonde, mijn ziel. Lo-lie-ta, de tongpunt daalt 3 treden het gehemelte af en tikt bij 3 tegen de tanden. Lo-lie-ta."
De openingszin van Lolita werd gekozen op plaats 5 van de American Books reviews lijst van beste openingszinnen.
Tijdens het leven van Nabokov is het boek Lolia nooit in Rusland verschenen, en ook in andere landen werd het boek verboden. Maar nu worden de beginregels geplaatst in een lijst van boeken met de mooiste openingszinnen. Terecht, want de taal waarin Nabokov schrijft is prachtig. Hij schrijft in zeer mooie zinnen. Het werk is lyrisch geschrevven met passages die lijken op gedichten in proza.
In Lolita beschrijft Nabokov een relatie tussen Humbert en een 12 jarige nymfein. Humbert is een oudere persoon. Vanaf het moment van publicatie in 1955 is het boek een controversiele roman geweest, niet alleen vanwege het manische erotische perspectief van Humbert, mar vooral ook vanwege de leeftijd van Lolita.
Expleciete handelingen komen in het boek absoluut niet voor, dus hiervan hoef je niet in de stress te schieten. Humbert kreeg al gauw de stempel van een pedo opgeplakt. Onterecht want zijn liefde is op zich zuiver. Lolita zelf is nou niet bepaald de onschuld zelve.
Belangrijk thema is de drang tot het najagen van lustgevoelens, zelfs ten kosten van andermans leven.
Tegenwoordig wordt de roman vooral geprezen om de literaire kwaliteiten, en dat is terecht. In 1999 werd Lolita op de 4e plaats gekozen in Modern Library's list van 100 beste Engelstalige romans uit de 20e eeuw. Het boek werd opgenomen in de reeks Verboden Boeken.

Nieuwe reacties

01.11 | 19:50

Mooi verhaal.

...
09.08 | 18:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

...
07.06 | 18:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

...
25.11 | 00:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?

...