Boekenpagina

"Lolita, mijn levenslicht, mijn lendevuur. Mijn zonde, mijn ziel. Lo-lie-ta, de tongpunt daalt 3 treden het gehemelte af en tikt bij 3 tegen de tanden. Lo-lie-ta."
De openingszin van Lolita werd gekozen op plaats 5 van de American Books reviews lijst van beste openingszinnen.
Tijdens het leven van Nabokov is het boek Lolia nooit in Rusland verschenen, en ook in andere landen werd het boek verboden. Maar nu worden de beginregels geplaatst in een lijst van boeken met de mooiste openingszinnen. Terecht, want de taal waarin Nabokov schrijft is prachtig. Hij schrijft in zeer mooie zinnen. Het werk is lyrisch geschrevven met passages die lijken op gedichten in proza.
In Lolita beschrijft Nabokov een relatie tussen Humbert en een 12 jarige nymfein. Humbert is een oudere persoon. Vanaf het moment van publicatie in 1955 is het boek een controversiele roman geweest, niet alleen vanwege het manische erotische perspectief van Humbert, mar vooral ook vanwege de leeftijd van Lolita.
Expleciete handelingen komen in het boek absoluut niet voor, dus hiervan hoef je niet in de stress te schieten. Humbert kreeg al gauw de stempel van een pedo opgeplakt. Onterecht want zijn liefde is op zich zuiver. Lolita zelf is nou niet bepaald de onschuld zelve.
Belangrijk thema is de drang tot het najagen van lustgevoelens, zelfs ten kosten van andermans leven.
Tegenwoordig wordt de roman vooral geprezen om de literaire kwaliteiten, en dat is terecht. In 1999 werd Lolita op de 4e plaats gekozen in Modern Library's list van 100 beste Engelstalige romans uit de 20e eeuw. Het boek werd opgenomen in de reeks Verboden Boeken.

In de eerste Nederlanstalige vertaling kreeg het werk de titel Schuld en boete.
Zinderende roman waarin de hoofdpersoon Raskolnikov, een straatarme student, die woont in Sint-Petersburg, is van menin dat een misdaad pas een misdaad is als ze mislukt door geklungel. Als iemand een moord begaat, en vrij uit gaat, is onschudlig. Raskolnikov gaat er van uit dat hij zelf tot die categorie personen behoort. Hij meent dan ook dat hij de perfecte moord kan plegen. Vanuit die achtergrond pleegt hij zelfs niet 1, maar 2 moorden.
Maar daarna worstelt Rakolnikov met zijjn geweten en wordt hij langzaam maar zeker tot een bekentenis gedwongen: na de moorden begaat de student de ene na de andere fout en bekent de moorden. Dwangarbeid, plus de liefde van een vriendin, en geloof in God maken van hem een ander mens.
De suspense van de moorden, het thema over de perfecte moord en de ideeën over goed en kwaad maken het werk tot een meesterwerk.
Het boek is dan ook terecht opgenomen in de serie van de Volkskrant "Verboden boeken", een titel die wél gelezen hoort te worden, en niet verboden hoort te zijn.

 

Toen ik het boek leende in de bibliotheek, had ik de achterflap van het boek wel gelezen, maar drong de inhoud van het boek nog niet tot mij door. Ik begon het boek te lezen, en een lach kon ik op dat moment niet onderdrukken. Het is Mae Holland, die aan een nieuwe baan begint, een internetbedrijf onder de naam De Cirkel. Op dat moment in mijn leven was duidelijk dat ik zelf een nieuwe baan ging beginnen bij RAET, eveneens een internetbedrijf.
De Cirkel heeft een community, waaraan elke medewerker geacht wordt aan deel te nemen. Ook RAET heeft een digitale community, waar medewerkers bijdragen kunnen posten. Zie hier een overeenkomst..
In De Cirkel moet alles openbaar zijn en worden gedeeld. De Cirkel werkt naar volledige transparantie, ook van de overheid. Er is geen weg terug meer en bij slagen zal er geen privacy meer zijn. Het bedrijf motiveert dit door te zeggen dat ze streven naar een betere wereld,  alle kennis over ziektes kunnen worden gedeeld, en zo voorkomen kunnen worden, ook door alles te delen en te laten zien zal er geen crimininaliteit meer zijn. Door de motivatie snap je als lezer de keuze van Mae Holland voor het bedrijjf te willen werken. De Cirkel voorziet in gratis gebruik van sportfaciliteiten en kleding, en geweldige gadgets. Hoe meer je deelt in de community van de Cirkel, hoe hoger je belandt op de ladder van het bedrijf en het is een verslavend iets, Mae kan op een gegeven moment niet meer zonder.

De aanhang van het bedrijf groeit ook enorm. Het bedrijf kan je een beetje vergelijken met Google, Facebook en twitter. Steeds meer verdwijnt uit het privé domein, notabene op privé basis, en lijkt daarmee ook op BIg Brother, waar iedereen vrijwillig aan mee doet. NIemand heeft door welke tol er voor wordt betaald. Wie wil er nu geen betere wereld? Het alles wat wordt gedeeld komt buitengewoon dichtbij, en na het lezen van het boek had ik zeker een bijsmaak in de mond die als onprettig ervaart, alles delen; alles zichtbaar? Het geeft je de kriebels..

Toen ik het boek Moeiteloos verantwoordelijk - voor een verwonderlijk leven, begon van Jeroen Rietveld begon te lezen (verschijningsdatum september 2017) las ik het boek eerst uit, omdat ik eerst benieuwd was naar de inhoud. Daarna begon ik het boek te herlezen.
Volgens psycholoog/coach/auteur Jeroen Rietveld zijn de woorden moeiteloos en verantwoordelijk belangrijk voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. Als je inziet dat het mogelijk is om verantwoordelijkheid voor je eigen leven te nemen ontstaan er vele mogelijkheden om je leven vorm te geven zoals jij dat wenst. Dit boek kan daarbij helpen.
Jeroen Rietveld bljkt toegankelijk te zijn voor tussentijdse correspondentie, wat het boek een persoonlijk iets maakt. Hij spoorde mij aan om zaken in het boek die ik belangrijk vind te onderstrepen of markeren en om eigen aantekeningen in het boek toe te voegen.
De eerste 3 hoofdstukken zijn te beschouwen als fundamenten voor het huis van Moeiteloos verantwoordelijk. Via acceptatie, naar eigen onderzoek, de eigen gedachten onderzoeken. Het boek wordt dan ook een werk -en leerboek. Dan volgt een proces in 4 fasen over mijn verantwoordelijkheid. Moeiteloos zijn is mijn ware aard, het is niet iets wat ik doen, ik kan het alleen zijn! Dat is een fascinerende conclusie.
De verantwoordelijkheid in 4 fasen zijn:
1 Je bent nergens verantwoordelijk voor
2 Anderen zijn verantwoordelijk
3 Je bent verantwoordelijk voor je zelf
4 Je bent verantwoordelijk voor alles
De 4e fase is vormeloos, dat legt Rietveld uit, want alles is nu moeiteloos verantwoordelijk.
Ik heb veel aan eigen notities, en door dit alles veel in eerder stadium gehad, en ook nu in Corona tijd, het boek herlezen en herhaald.
Ik beveel het boek van Jeroen Rietveld - Moeiteloos verantwoordelijk - voor een verwonderlijk leven, dan ook van harte aan.

Aan de voorkant van de flap is een jonge vrouw te zien, met kortgeknipt stekeltjes haar. Het moet de schrijfster, de vertelster van het verhaal wel zijn, Nitsa Jasji. In het verhaal komen nog veel mensen vóór haar, maar Nitsa vertelt. Uit haar mond komt een trechter, waaruit letters komen, letters die vele banen volgen. In en rondom die banen zijn voorwerpen zichtbaar die in het verhaal voorkomen.
Een kersenboom, een beer – de mascotte van de Olympische Spelen te Moskou – een ballerina, een kopje chocolademelk, een camera, een man op de fiets, een houten engeltje, een papegaai met een boekje in zijn bek, en 2 kleine meisjes, vermoedelijk de zusjes Nitsa en Daria. Verspreid in die banen ook rode rozen. In en rond de banen, letters, héé
l veel letters, die de vele woorden vormen van het enorme epos.
Het verhaal begint bij Stasia. Alhoewel, het verhaal begint nog eerder bij haar vader, een chocolatier die een recept bedenkt voor een lekkere chocoladedrank, op die drank rust echter ook een vloek. Het recept, de chocoladedrank komt diverse keren in het verhaal voor, en vormt een centrum. Ook in de banen van de woorden, staat het kopje chocolademelk in het centrum.
De diverse banen maken een acht. De acht die voor oneindig staat, de 8 levens, het 8
e verhaal, voor Brilka, de nieuwe generatie.
Het familie epos omspant 6 generaties, binnen een eeuw. In die eeuw volgt het verhaal ook de geschiedenis. Het volgt de opkomst en de ondergang van de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie ontstond na 1917 en viel uiteen rond 1990. Leven in de Sovjet-Unie was geen pretje. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie ontstaan meerdere onafhankelijke staten. De vorming daarvan verloopt echter niet zonder slag of stoot… Er zijn 2 families waarover de roman gaat. De familie Jasji en Eristavi. Meerdere malen raken de generaties verweven met elkaar.
Het is als een tapijt, waarvan elke draad éé
n leven is. De draden raken verstrengeld met elkaar en in de wirwar die ontstaat, komt een enorm tapijt tevoorschijn. Al de 8 levens met hun hoop, hun dromen, hun falen, hun angsten. Alles wordt opgedragen aan de nieuwe generatie, Brilka. Zíj is het 8e leven, zíj weerspiegelt de hoop, aan haar wordt de 8 opgedragen. Na héél veel woorden en levens, als het dan zover is en ik omsla naar het 8e leven, waarbij het tot die tijd geen één tel verveelt of de roman te zwaar is, wilde ik ook de volgende baan die 8 omschrijft zelf maken, terug naar de inleiding, terug naar pagina 1, om het verhaal opnieuw te volgen, als start van de oneindigheid, waar de 8 symbool voor staat…

Nieuwe reacties

21.09 | 13:34

Mooi verhaal.

...
09.08 | 18:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

...
07.06 | 18:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

...
25.11 | 00:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?

...