de Zomerartikelen

Being there

2e aflevering in de reeks van zomercolumns, in de stijl van zomergasten. Met fragmenten uit films, programma's en in de laatste aflevering mijn keuzefilm van dit jaar.

 

Acteur Peter Sellers (1925-1980) is natuurlijk veel te jong overleden. Zeer bekend is zijn rol als inspecteur Clouseau in de Pink panther films. In één van de vorige TV edities van zomergasten belandde één van die Pink panther films als keuzefilm. Maar hij heeft heel veel meer gespeeld, en nog wel meer dan dat ik ken. De rol van Clouseau moet voldoende bekend zijn bij menig persoon.

 

Ik kies voor een fragment van een film die hij bij leven maakte, en dat is uit Being there, een film uit 1979, zijn laatste rol. Sellers speelt hier de tuinier Chance die door een samenloop van omstandigheden oer ongeluk in een televisie uitzending belandt. Zijn naam wordt verkeerd begrepen, hij zegt "Chance, the gardiner (Chance, de tuinier) wat als naam wordt uitgelegd in Chauncey Gardiner.
Zijn gebrabbel over tuinieren (wat van andere zaken heeft Chance echt geen kaas gegeten) wordt gezien als diepe filosofische wijsheden; de economie wordt met een tuin vergeleken, de seizoenen in een tuin, gelijk aan de seizoenen in de economie..

 

Het is geen film waarbij je anderhalf uur blauw ligt van het lachen. De rol van Sellers is eerder ingetogen. Een eenvoudige man wordt verkeerd begrepen, hij begrijpt zelf het waarom niet, en laat alle belangstelling maar gelaten over zich heen. Om hem heen hangt toch iets van een mysterie.
Als fragment het eerste moment als hij verteld over zijn tuinierschap, en de reacties (de vergelijking tussen tuin en economie) kies ik als fragment. Ik had de film ook als keuzefilm kunnen kiezen overigens.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

26.08 | 13:44

Je beschrijving maakt, dat ik nieuwsgierig ben geworden naar het boek en de quote; de mens zou meer bescheiden zijn, dat ze slechts een druppel is in 't geheel.

...
24.07 | 00:35

Inderdaad. Zo is het. Genieten van muziek.
Muziek zal er altijd zijn. Xxx

...
11.07 | 22:34

Interessant verhaal en schilderij Gerrit!! Bedankt voor het doorgeven!

...
03.11 | 14:40

Heel goed omschreven!!! Leuk om te lezen.

...
Je vindt deze pagina leuk