de Zomerartikelen

Les uns et les autres

Laatste aflevering van de eerste cyclus van zomerartikelen, in de stijl van zomergasten. Met fragmenten uit programma's, films of andere zaken. Dit (eerste) slot is de keuze film en wel: Les uns et les autres.

 

Het is een Franstalige film met heel veel muziek. De film begint in de jaren 35 - 40, de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Een aantal personages, die verspreid over de aarde leven, passeren de revue. Ze hebben 2 dingen gemeen: hun passie voor muziek en de naderende oorlog.

 

Competitie element is een terugkerend thema in de film. Is het toeval dat de één wel in de dansselectie zit en de ander niet? Is het toeval dat de één uit wordt gevraagd en de ander niet? Is het toeval dat de één de oorlog overleeft en de ander niet?
De film is vooral fantastisch gemaakt, het is knap om zoveel verhaallijnen in de film te gieten. Daarnaast springt de film een paar keer een wat jaren verder, naar een volgende generatie, de lijnen worden lastiger. Hoe vergaat het de volgende generatie? Hoe vergaat het competitie element hun? Wat zijn voor hen de gebeurtenissen in de eerdere oorlog? Zijn al die verschillende verhaallijnen toeval?
Steeds weer deze vraag, steeds weer opnieuw.
Sterk aangevuld met muziek, ook steeds weer opnieuw.
Het is een film die tot denken zet, een film waarvan de kwaliteit blijft hangen. De film behoort tot mijn favorieten aller tijden.

 

De film mondt uit in een magistrale uitvoering van Ravel's bolero, waarin de vele verhaallijnen voor één moment samenvallen. Is het toeval? Of heeft het zo moeten zijn, en leidde alles tot deze bijzondere uitvoering? Op dit moment lijkt het wel zo...

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

26.08 | 13:44

Je beschrijving maakt, dat ik nieuwsgierig ben geworden naar het boek en de quote; de mens zou meer bescheiden zijn, dat ze slechts een druppel is in 't geheel.

...
24.07 | 00:35

Inderdaad. Zo is het. Genieten van muziek.
Muziek zal er altijd zijn. Xxx

...
11.07 | 22:34

Interessant verhaal en schilderij Gerrit!! Bedankt voor het doorgeven!

...
03.11 | 14:40

Heel goed omschreven!!! Leuk om te lezen.

...
Je vindt deze pagina leuk