Music, musica, musical: muziek!

Chess

Chess, een muscical, in de Engelse bewerking bekend geworden door de schrijvers Tim Rice en Bjorn en Benny van Abba, al weer een aantal jaren terug in een Nederlandstalige bewerking.

 

Het toneel is de schaakwereld: een tweekamp tussen een Amerikaan en een Rus ten tijde van de koude oorlog. Bijna klassiek worden de twee voorgesteld. De Rus, rustig en sympathiek, de Amerikaan flamboyant en arrogant. (?)

 

Er ontstaat een aantrekkingskracht tussen de Rus en de secondante van de Amerikaan. De Rus gaat overlopen. Genoeg stof voor meerdere, diepere lagen. Het decor is eenvoudig. Het speeltoneel wordt door gordijnen omgeven. Als de Rus en Florence trachten te vluchten gaaat dat door/langs die gordijnen, dat komt wat neuzelig over.

 

De muziek is in goede handen. In bepaalde stukken is goed de hand van Tim Rice te horen, er zijn delen die weg hebben van stukken uit de musical Jesus Christ Superstar. De Rus wordt gespeeld door Jeroen Phaff die in die musical Jesus Christ Superstar Pilatus speelde. Tegen het eind van het eerste bedrijf zingt hij een zeer goed nummer.

 

In het originele stuk verplaatst het toneel zich na de pauze naar Bangkok. In deze uitvoering blijft de setting in Merano. Het stuk "one night in Bangkok" is naar het eerste bedrijf gehaald en wordt gepresenteerd als uitje voor het Amerikaanse personeel middels een karaoke. In deze setting slaat dat nergens op, zo kon het nummer net zo goed niet gedaan worden.

 

In het 2e bedrijf arriveert de Rus zijn vrouw Svetlana. (Mieke Dijkstra), de Rus begint te twijfelen over zijn overlopen. Florence (Joke de Kruijf) en Svetlana binden met elkaar de strijd aan, ieder beweert dat zij het beste weet wat hij (de Rus) wil. (I know him so well) En dat wordt zeer zuiver gezongen. In vooral de nummers gezongen door de dames is goed de hand van de Abba jongens te horen.

 

De flamboyante Amerikaan, puik neergezet door Jasper Kerkhof blijkt dan toch ook "zijn ding" te hebben. In een intens gebracht nummer laat hij zien waarom hij zo geworden is, hij is angstig voor een eventueel vertrek van Florence.

 

Het getouwtrek om de twee schakers heen wordt goed in beeld gebracht. Het spel is dan een strijd tussen de grootmachten, die niet geïnteresseerd zijn in het individu. (de koude oorlog) De Rus gaat weer terug naar Rusland. De Amerikaan laat Florence ook van hem gaan, hij ziet in in "dat haar thuis" ook niet bij hem is.

 

Voordal de goede zang maken deze musical tot een boeiende musical, een boeiend schaakstuk.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

26.08 | 13:44

Je beschrijving maakt, dat ik nieuwsgierig ben geworden naar het boek en de quote; de mens zou meer bescheiden zijn, dat ze slechts een druppel is in 't geheel.

...
24.07 | 00:35

Inderdaad. Zo is het. Genieten van muziek.
Muziek zal er altijd zijn. Xxx

...
11.07 | 22:34

Interessant verhaal en schilderij Gerrit!! Bedankt voor het doorgeven!

...
03.11 | 14:40

Heel goed omschreven!!! Leuk om te lezen.

...
Je vindt deze pagina leuk