De tweede golf

Noorwegen (2)

De Noordkaap wordt gezien als het Noordelijkste punt van het vasteland waar men kan komen. Dit is niet geheel juist. Het ligt op een eiland Mageroya, men moet door een tunnel rijden om op Mageroya te komen. Op het eiland zelf is een punt wat nog iets noordelijker ligt, de Knivskjelodden, waar men alleen wandelend kan komen.
Het eiland Mageroya is heuvelachtig, met veel slingerende weggetjes en bergmeertjes. Het lijkt wel op een maanlandschap, zo verlaten is het. Op het eiland leven vele rendieren, die dikwijls te zien zijn.

 

Op de Noordkaap troffen we een monument van koning Oscar II aan, één van de eerste bekende personen die de Noordkaap bezocht, wat destijds een hele onderneming was. We zagen een mooie film alsof dat een film in het Omniversum was, over de Noordkaap en zijn directe omgeving. De film ging over de 4 seizoenen van de Noordkaap, de rendieren die per boot (!) arriveerden. Maar vooral over de vele mensen die naar de Noordkaap reisen.
In het centrale gebouw bezochten we de Johannes kapel, die in de stenen was gebeiteld.
Achter glas waren een paar mini taferelen nagebootst. De meeste views gingen over de eerste bezoekers van de Noordkaap, tot de aanleg van een weg in de 20e eeuw. We liepen naar Kings view. Hier buiten wsa een enorm balkom, waar vroeger de koning keek naar de Midzomernachtzon. Binnen was een 10 minuten durende projectie gaan middels een wisseling van geluid en kleuren, symboliserend de wisseling van de 4 seizoenen.

 

De centrale hal keek op de globe, waar iedereen op de foto wil. Richting 12 uur werd het hier alsmaar drukker. De Zon bleef voor het leeuwendeel achter een band van wolken verborgen. De zon scheen wel op zee, en dat licht was oogverblindend. Duidelijk was dus te zien dat de Zon NIET onderging. Opnieuw was dit een schitterende ervaring.
Tenslotte bezochten wij een monument gemaakt door kinderen, elk kind was uit een ander werelddeel afkomstig. Tijdens het maken van het monument trokken de kinderen met elkaar op. Elk kind maakte zijn eigen tekening op een ronde tablet van steen, en zo ontstond per kind één monument. UIteindelijk ontstond een rij van 6 ronde stenen tabletten naast elkaar. Een standbeeld van moeder en kind keken naar dit monument.

 

Het bezoek aan de Noorkaap ervoer ik als een enerverende ervaring.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

26.08 | 13:44

Je beschrijving maakt, dat ik nieuwsgierig ben geworden naar het boek en de quote; de mens zou meer bescheiden zijn, dat ze slechts een druppel is in 't geheel.

...
24.07 | 00:35

Inderdaad. Zo is het. Genieten van muziek.
Muziek zal er altijd zijn. Xxx

...
11.07 | 22:34

Interessant verhaal en schilderij Gerrit!! Bedankt voor het doorgeven!

...
03.11 | 14:40

Heel goed omschreven!!! Leuk om te lezen.

...
Je vindt deze pagina leuk