De tweede golf

Het pluizenmeer

De volgende aflevering in de reeks van Epe en directe omgeving. Al eerder viel de naam van de schaapskooi, liggend in het gebied van de renderklippen, in het zelfde gebied bevindt zich ook het pluizenmeer. Dit vraagt om wat nader in te zoomen op dit mooie gebied.

 

De renderklippen
De Renderklippen is een natuurgebied dat bestaat uit met heide begroeide stuwwallen op de Veluwe tussen de plaatsen Epe en  Heerde. Het 223 hectare grote gebied kent veel hoogteverschil. Door de ligging ver van steden is het een van de plekken in Nederland waar het 's nachts nog echt donker wordt.

 

Ontstaan
De stuwwallen zijn ontstaan door gletsjers die tijdens het Saalien, de grond voor zich naar boven stuwden. Toen het klimaat 128.000 jaar geleden veranderde bleven de stuwwallen achter. Toen het ijs weg was, vormde zich stuiduinen. De prehistorische grafheuvels uit de steentijd, dateren van ongeveer 2800 tot 2100 v Chr. De oudste bij opgravingen aangetroffen sporen van menselijke bewoning dateren uit de late bronstijd zo'n 700 jaar v. Chr. Deze bevinden zich in het Historisch Museum Arnhem. De grond van de renderklippen is arme zandgrond, die niet geschikt is voor landbouw. De heide is ontstaan en wordt in stand gehouden door menselijk ingrijpen: men hoedde er eeuwenlang schapen en runderene (render). Anno 2010 graast er nog steeds een kudde van zo'n 150 schapen. Aan zichzelf overgelaten zou de hei door grassen worden elaten zou de hei door grassen worden verdrongen en daarna in bos veranderen.

 

Recreatie
De Renderklippen zijn erg geliefd bij wandelende of fietsende toeristen. De in de nazomer pimpelpaarse heide, de bijen, de sprinkhanen, zandhagedis, adder, ringslag en gladde slang maken de natuur heel bijzonder. In het gebied bevinden zich enkele vennetjes, waarvan het Pluizenmeertje het bekendst is. Aan de kant van Epe staat op borden uitleg over  prehistorische graven die daar gevonden zijn. Bij Heerde staat de schaapskooi.

 

Het pluizenmeer
Prachtig zijn ook de vennetjes waar veenpluis, wollegras, zonnedauw (een vleesetend plantje) en gentianen bloeien. De belangrijkste van deze vennen is het pluizenmeertje.
De oorspronkelijke naam van dit meertje was vlasmeertje, hetgeen in de loop der jaren door de gemeente is veranderd in pluizenmeertje, naar aanleiding van het "pluizerige" veengras. Het werd vroeger ook wel gebruikt om de schapen in te wassen. Bij het pluizenmeertje is het heerlijk toeven. Enkele keren per jaar wordt deze entourage gebruikt voor een concert. 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

26.08 | 13:44

Je beschrijving maakt, dat ik nieuwsgierig ben geworden naar het boek en de quote; de mens zou meer bescheiden zijn, dat ze slechts een druppel is in 't geheel.

...
24.07 | 00:35

Inderdaad. Zo is het. Genieten van muziek.
Muziek zal er altijd zijn. Xxx

...
11.07 | 22:34

Interessant verhaal en schilderij Gerrit!! Bedankt voor het doorgeven!

...
03.11 | 14:40

Heel goed omschreven!!! Leuk om te lezen.

...
Je vindt deze pagina leuk